Najlepsze efekty uzyskasz kiedy stosując zabiegi zadbasz również o odpowiednią dietę.
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy propozycję diet rozpisanych przez doświadczonego dietetyka.
Nasze diety przygotowane są w taki sposób, aby dowolnie dobierać sobie posiłki. Jesz to na co masz ochotę.
Posiłki można dowolnie zmieniać w każdym dniu kierując się zasadą, że wybieramy z tej samej grupy. Dzięki temu możesz jeść na co masz ochotę lub przygotować potrawy na więcej niż jeden dzień.
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek | Sobota | Niedziela |
ŚNIADANIE | ŚNIADANIE | ŚNIADANIE | ŚNIADANIE | ŚNIADANIE | ŚNIADANIE | ŚNIADANIE |
Owsianka z żurawiną na ciepło | Paleo omlet z awokado | Kokosowa kasza manna z gruszkowym musem | Jajko w koszulce na grzankach z hummusem | Wegańska jaglanka z bananem | Jajecznica z brokułem i jarmużem | Kanapki z wędzonym łososiem i rukolą |
DRUGIE ŚNIADANIE | DRUGIE ŚNIADANIE | DRUGIE ŚNIADANIE | DRUGIE ŚNIADANIE | DRUGIE ŚNIADANIE | DRUGIE ŚNIADANIE | DRUGIE ŚNIADANIE |
Twarożek z rzodkiewką i grzanki | Kefir z winogronem i truskawkami z amarantusem | Kanapka z pastą z zielonego groszku z warzywami | Orzeźwiające smoothie truskawkowe | Grzanki z kozim serem i ananasem | Domowa granola Jogurt grecki | Wegańskie pancakes z kiwi |
OBIAD | OBIAD | OBIAD | OBIAD | OBIAD | OBIAD | OBIAD |
Orzechowe tofu z ryżem i warzywami | Buraczki na ciepło Pomidorowy gulasz z ciecierzycą i kaszą gryczaną | Sałata z pomidorami w cytrynowym dressingu Makaron ze szpinakiem i serem mozzarella | Warzywa grillowane Kotlety z soczewicy Opiekane bataty | Mintaj zapiekany z żurawiną i aromatyczny ryż, mix sałat | Mizeria z jogurtem Kotleciki z kalafiora z kaszą pęczak | Makaron ryżowy z krewetkami w sosie pomidorowym |
PODWIECZOREK | PODWIECZOREK | PODWIECZOREK | PODWIECZOREK | PODWIECZOREK | PODWIECZOREK | PODWIECZOREK |
Pierniczkowe muffinki | Czekoladowy pudding lniany | Koktajl gryczany z mango i miętą | Czekoladowo-kokosowe kuleczki owsiane | Deser brzoskwiniowy | Cytrusowe orzeźwienie | Jaglana szarlotka |
KOLACJA | KOLACJA | KOLACJA | KOLACJA | KOLACJA | KOLACJA | KOLACJA |
Sałatka z kozim serem | Wege placuszki z cukinii z dipem paprykowym | Paleo fritata z brokułem | Sałatka z figami, gruszką i serem feta | Cukinia faszerowana komosą ryżową | Sałatka z awokado i burakami | Sałatka caprese z grillowanym bakłażanem |
K: 1498.7 | K: 1507.1 | K: 1500.2 | K: 1502.4 | K: 1501.7 | K: 1497.0 | K: 1499.1 |
ŚNIADANIE
OWSIANKA Z ŻURAWINĄ NA CIEPŁO
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 200 g
Płatki owsiane – 35 g
Żurawina suszona – 35 g
Nasiona chia – 15 g
K:406.3
DRUGIE ŚNIADANIE
TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ I GRZANKI
Ser twarogowy półtłusty – 50 g
Chleb żytni razowy – 25 g
Jogurt naturalny – 20 g Rzodkiewka – 15 g
Ogórek – 15 g
Kiełki lucerny – 10 g
Pieprz czarny mielony – 1 g
Sól – 1 g
K:144.4
OBIAD
ORZECHOWE TOFU Z RYŻEM I WARZYWAMI
Olej rzepakowy – 8 g
Tofu naturalne (fortyfikowane Ca) – 55 g
Sos sojowy jasny – 5 g
Syrop klonowy – 5 g
Masło orzechowe – 25 g
Ryż biały – 50 g
Szpinak – 25 g
Brokuły, mrożone – 50 g
Sól – 1 g
K:514.5
PODWIECZOREK
PIERNICZKOWE MUFFINKI (PRZEPIS NA 12 PORCJI) 1 z 12 porcji
Maliny, mrożone – 380 g
Mąka orkiszowa – 180 g
Jaja kurze całe – 112 g
Olej rzepakowy – 60 g
Jogurt naturalny – 40 g
Czekolada gorzka – 27 g
Syrop klonowy – 45 g
K:514.5
składniki razem.
KOLACJA
SAŁATKA Z KOZIM SEREM
Pomidory koktajlowe – 60 g
Ser, kozi (miękki) – 50 g
Papryka czerwona – 45 g
Bułki grahamki – 25 g
Roszponka – 20 g
Oliwki czarne – 10 g
Miód pszczeli – 5 g
Olej rzepakowy – 4 g
Ocet balsamiczny – 4 g
K:514.5
ŚNIADANIE
PALEO OMLET Z AWOKADO
Jaja kurze całe – 90 g
Awokado – 60 g
Cebula – 50 g
Papryka czerwona – 35 g
Olej kokosowy (stały) – 15 g
Pietruszka, liście – 6 g
K:391.8
na bok.
DRUGIE ŚNIADANIE
KEFIR Z WINOGRONEM I TRUSKAWKAMI Z AMARANTUSEM Kefir (1.5% tł.) – 150 g (
Truskawki – 40 g
Ekspandowane ziarno amarantusa – 12 g
Winogrona – 30 g
K:150.6
OBIAD
BURACZKI NA CIEPŁO Burak – 90 g
Czosnek – 5 g
Cebula – 40 g
Mielona papryka chili – 1 g
Mielona słodka papryka – 2 g
Olej rzepakowy – 3 g
POMIDOROWY GULASZ Z CIECIERZYCĄ I KASZĄ GRYCZANĄ
Pomidory z puszki (krojone) – 120 g
Marchew – 60 g
Ciecierzyca – 45 g
Kasza gryczana – 40 g
Cebula – 25 g
Pietruszka, liście – 10 g
Olej rzepakowy – 4 g
Czosnek – 5 g
Bazylia (suszona) – 2 g
Pieprz czarny mielony – 2 g
Oregano (suszone) – 1 g
Sól – 1 g
K:509.7
PODWIECZOREK
CZEKOLADOWY PUDDING LNIANY
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 80 g
Banan – 35 g
Ksylitol – 2 g
Len, nasiona – 7 g
Czekolada gorzka – 7 g
K:149.2
KOLACJA
WEGE PLACUSZKI Z CUKINII Z DIPEM PAPRYKOWYM Cukinia – 300 g
Jaja kurze całe – 45 g
Otręby owsiane – 11 g
Marchew – 60 g
Oregano (suszone) – 2 g
Bazylia (suszona) – 3 g
Sól – 1 g
Papryka czerwona – 60 g
Serek chudy homogenizowany (0% tł.) – 70 g
Olej rzepakowy – 7 g
K:305.8
ŚNIADANIE
KOKOSOWA KASZA MANNA Z GRUSZKOWYM MUSEM Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 110 g
Gruszka – 120 g
Napój kokosowy bez cukru – 100 g
Kasza manna – 45 g
Wiórki kokosowe – 10 g
Cynamon – 2.5 g
K:400.2
DRUGIE ŚNIADANIE
KANAPKA Z PASTĄ Z ZIELONEGO GROSZKU Z WARZYWAMI
Chleb żytni razowy – 20 g
Groszek zielony, mrożony – 70 g
Olej rzepakowy – 3 g
Papryka czerwona – 40 g
Pieprz czarny mielony – 1 g
Sól himalajska – 1 g
K:145.8
OBIAD
SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU
Pomidory koktajlowe – 60 g
Sałata – 20 g
Oliwa z oliwek – 7 g
Sok cytrynowy – 6 g
Czosnek – 5 g
Pieprz czarny mielony – 2 g
Oregano (suszone) – 1 g
Sól – 1 g
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM MOZZARELLA
Szpinak, mrożony – 150 g
Ser, mozzarella – 64 g
Makaron spaghetti – 45 g
Pomidory koktajlowe – 30 g
Pietruszka, liście – 12 g
Oliwa z oliwek – 5 g
Czosnek – 3 g
K:508.7
PODWIECZOREK
KOKTAJL GRYCZANY Z MANGO I MIĘTĄ
Maślanka spożywcza, 0,5 % tłuszczu – 110 g
Mango – 55 g
Mięta (świeża) – 10 g
Kasza gryczana niepalona (biała) – 20 g
K:154.3
KOLACJA
PALEO FRITATA Z BROKUŁEM Cebula – 20 g
Brokuły – 80 g
Pieczarka uprawna, świeża – 55 g
Czosnek – 5 g
Pomidor – 60 g
Olej kokosowy (stały) – 10 g
Jaja kurze całe – 100 g
K:291.2
ŚNIADANIE
JAJKO W KOSZULCE NA GRZANKACH Z HUMMUSEM Papryka zielona – 140 g
Jaja kurze całe – 55 g
Chleb żytni razowy – 45 g
Hummus klasyczny – 45 g
Kiełki lucerny – 20 g
Masło roślinne – 5 g
K:397.5
2 minuty.
DRUGIE ŚNIADANIE
ORZEŹWIAJĄCE SMOOTHIE TRUSKAWKOWE
Jogurt naturalny Calpro Krasnystaw – 110 g
Truskawki – 80 g
Nasiona chia – 12 g
K:150.7
OBIAD
WARZYWA GRILLOWANE
Cukinia – 60 g
Papryka czerwona – 40 g
Oliwa z oliwek – 5 g
KOTLETY Z SOCZEWICY
Kasza jaglana – 20 g
Soczewica czerwona, nasiona suche – 40 g
Cebula – 15 g
Olej rzepakowy – 6 g
Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) – 5 g
OPIEKANE BATATY
Olej rzepakowy – 3 g
Oregano (suszone) – 1 g
Sól – 1 g
Pieprz czarny mielony – 1 g
Mielona słodka papryka – 1 g
Tymianek – 1 g
Bataty – 140 g
K:506.7
odrobiną soli.
około 10 minut.
PODWIECZOREK
CZEKOLADOWO-KOKOSOWE KULECZKI OWSIANE
Płatki owsiane – 12 g
Wiórki kokosowe – 5 g
Daktyle, suszone – 5 g
Woda – 8 g
Masło orzechowe – 5 g
Czekolada gorzka – 4 g
Kakao (proszek 11%) – 2 g
K:152.9
KOLACJA
SAŁATKA Z FIGAMI, GRUSZKĄ I SEREM FETA Gruszka – 55 g
Ser typu „Feta” – 50 g
Cebula czerwona – 30 g
Orzechy włoskie – 12 g
Szpinak – 50 g
Figi świeże – 70 g
K:294.6
ŚNIADANIE
WEGAŃSKA JAGLANKA Z BANANEM
Napój kokosowy bez cukru – 240 g
Banan – 120 g
Kasza jaglana – 50 g
K:400.8
DRUGIE ŚNIADANIE
GRZANKI Z KOZIM SEREM I ANANASEM
Ananas – 60 g
Chleb żytni razowy – 20 g
Ser, kozi (twardy) – 15 g
Rukola – 10 g
K:148.7
OBIAD
MINTAJ ZAPIEKANY Z ŻURAWINĄ I AROMATYCZNY RYŻ Mintaj, świeży – 110 g
Żurawina suszona – 10 g
Marchew – 20 g
Ryż brązowy – 55 g
Bazylia (świeża) – 7 g
Masło orzechowe – 8 g
Sok cytrynowy – 6 g
Olej rzepakowy – 10 g
Brokuły, mrożone – 150 g
MIX SAŁAT
Sałata lodowa – 20 g Roszponka – 10 g
Rukola – 10 g
Sałata rzymska – 20 g
Ocet balsamiczny – 10 g
K:505.1
brokuły.
PODWIECZOREK
DESER BRZOSKWINIOWY Brzoskwinia – 70 g
Serek wiejski (naturalny) – 80 g
Kakao 16%, proszek – 5 g
Dynia, pestki, łuskane – 3 g
K:153.6
owoce.
KOLACJA
CUKINIA FASZEROWANA KOMOSĄ RYŻOWĄ
Cukinia – 250 g
Pieczarka uprawna, świeża – 90 g
Papryka czerwona – 70 g
Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna – 45 g
Pietruszka, liście – 15 g
Oliwa z oliwek – 5 g
K:293.5
ŚNIADANIE
JAJECZNICA Z BROKUŁEM I JARMUŻEM Jaja kurze całe – 110 g
Chleb żytni razowy – 60 g
Brokuły – 70 g
Jarmuż – 50 g
Masło roślinne – 10 g
K:401.3
DRUGIE ŚNIADANIE
DOMOWA GRANOLA (PRZEPIS NA 6 PORCJI) 1 z 6 porcji
Płatki owsiane – 80 g
Miód pszczeli – 25 g
Orzechy laskowe – 11 g
Cynamon – 10 g
Migdały w płatkach – 10 g
Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g
Wiórki kokosowe – 8 g
JOGURT GRECKI
Jogurt grecki – 50 g
K:158.9
OBIAD
MIZERIA Z JOGURTEM Ogórek – 160 g
Cebula – 50 g
Jogurt grecki – 10 g
KOTLECIKI Z KALAFIORA Z KASZĄ PĘCZAK
Kalafior – 300 g
Kasza bulgur – 50 g
Koper ogrodowy – 16 g
Olej rzepakowy – 15 g
Bułka tarta – 15 g
Sól himalajska – 1 g
Pieprz czarny mielony – 1 g
Jaja kurze całe – 0 g
K:497.0
Czas przygotowania: 10 minut
PODWIECZOREK
CYTRUSOWE ORZEŹWIENIE Pomarańcza – 100 g
Kiwi – 50 g
Orzechy włoskie – 10 g
K:143.6
KOLACJA
SAŁATKA Z AWOKADO I BURAKAMI Rukola – 25 g
Awokado – 60 g
Burak – 60 g
Oliwki czarne – 10 g
Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g
Olej rzepakowy – 6 g
Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek – 3 g
Miód pszczeli – 7 g
Chleb graham – 20 g
K:296.2
ŚNIADANIE
KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I RUKOLĄ Pomidory koktajlowe – 65 g
Łosoś, wędzony – 80 g
Chleb żytni razowy – 40 g
Serek typu „Fromage”, naturalny – 43 g
Rukola – 15 g
K:401.0
DRUGIE ŚNIADANIE
WEGAŃSKIE PANCAKES Z KIWI (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
Zjedz 1 z 3 porcji
Mąka orkiszowa – 60 g
Len, nasiona – 3 g
Napój ryżowy naturalny bio – 120 g
Olej kokosowy (stały) – 5 g
Kiwi – 220 g
K:147.7
OBIAD
MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Krewetki tygrysie – 75 g
Koncentrat pomidorowy, 30% – 65 g
Pomidor – 60 g
Makaron ryżowy – 45 g
Cytryna – 20 g
Oliwa z oliwek – 20 g
Pietruszka, liście – 6 g
Czosnek – 2 g
Chrzan tarty – 2 g
K:494.4
PODWIECZOREK
JAGLANA SZARLOTKA
Erytrol / Erytrytol – 5 g
Orzechy włoskie – 5 g
Jabłko – 50 g
Kasza jaglana – 15 g
Cynamon – 2 g
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 60 g
K:143.6
KOLACJA
SAŁATKA CAPRESE Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM Pomidor – 1 g
Szpinak – 50 g
Bakłażan – 80 g
Ser, mozzarella – 45 g
Oliwki czarne – 15 g
Pesto zielone z bazylii – 10 g
Olej lniany – 8 g
Bazylia (świeża) – 2 g
Oliwa z oliwek – 4 g
Sól – 1 g
Czosnek granulowany – 1 g
K:312.4
na ręczniku.